een verhaal van passie

Ik ben Bart, zaakvoerder van IzyCoffee. Na 15 jaar in het buitenland gewoond te hebben en na het bezoeken en bereizen van bijna honderd landen in de voorbije jaren is het me bij mijn terugkomst in België opgevallen dat de fenomenen specialty coffee, third/fourth-wave koffiebars en kwaliteitskoffie gedeeltelijk aan België (en dan vooral West-Vlaanderen) voorbij gegaan zijn.

 

Ik ken heel goede koffiebars in de grootsteden Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent. In de provincie-steden zal er ook wel zeker 1 goede koffie-bar per stad zijn. Maar naar mijn bescheiden mening is er plaats voor meer, veel meer.

 

Kwaliteitskoffie moet de standaard worden. In Chicago heeft iedere woonbuurt meerdere fourth-wave koffiebars. In Kyoto kan je geen straat voorbijlopen zonder te ontsnappen aan de aanlokkelijke geur van een freshly brewed specialty coffee. Van Auckland en Sydney durven we zelfs niet te spreken, daar vindt iedereen het normaal de dag te starten met een flat white of een long black. Mijn passie is het kwaliteitskoffie voor iedereen in de regio van Izegem toegankelijk te maken. Als het aan mij ligt wordt kwaliteitskoffie tegen een faire en betaalbare prijs snel de standaard in Izegem, West-Vlaanderen en België.

dompel je onder in specialty coffee

Wat betekent nu juist specialty coffee? Of waaraan kan je een kwaliteitskoffie herkennen? Specialty coffee refereert aan het ganse proces van "seed to cup" dat gereguleerd wordt door de Specialty Coffee Association (SCA). Het specialty coffee segment is het snelst groeiende koffie-segment in de ganse wereld. Specialty coffee staat voor een faire relatie met de boeren die de koffie telen, bepaalde wijzen waarop de koffie gebrand wordt en specifieke manieren waarop de koffie - enkel met arabica bonen - gebrouwen wordt.